BJK ÇARŞI als hastalığı için Karagümrük ve kardeş Karşıyaka Taraftarına meydan Okudu..

Beşiktaş Çarşı Grubu Karagümrük ve kardeş Karşıyaka taraftarına meydan okuduklarını açıkladı.
ALS hastalığına dikkat çekmek ve ALS hastalarına destek amacıyla Beşiktaş Meydanı'ndaki Kartal Heykeli'nde toplanan Beşiktaş taraftar grubu Çarşı, "Sağanak geliyor" adlı eylemini gerçekleştirdi.

ALS motor nöron hastalığı olarak da anılan, merkezî sinir sisteminde, omurilik ve beyin sapı adı verilen bölgede motor sinir hücrelerinin (nöronlar) kaybından ileri gelen bir hastalıktır.Yavaş yavaş elin ayağın tutmayacak. Konuşamayacaksın. Yürüyemeyeceksin. Yemek yiyemeyecek, su içemeyeceksin. Yutkunamayacaksın. Başını taşıyamayacaksın. Solunum cihazı olmadan nefes alamayacaksın. Ama beynine bir şey olmayacak. Düşünmeye, üretmeye devam edeceksin.ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara yardımcı olacak maddi imkanları sağlamak amacıyla başlatılan 'Ice bucket challenge' (Bir kova buz) kampanyası tüm dünyada çığ gibi büyüyor.

ALS hastalığına dikkat çekmek ve hastalara yardımcı olacak maddi imkanları sağlamak amacıyla başlatılan 'Ice bucket challenge' (Bir kova buz) kampanyası tüm dünyada çığ gibi büyüyor. ALS hastalığı nedir? Ice Bucket Challenge'a Türkiye 'den de destek gelmeye başladı. Birçok ünlü sima ALS hastalığına dikkat çekmek için bu meydan okumayı kabul etti. Sosyal medya aracılığıyla ALS hastalığına dikkat çekmek için birçok kurum ve ünlü kişi bu meydan okumayı kabul edip bağışta bulunuyor.

Muhtemelen üç, dört yıl içinde de tüm hayati faaliyetlerin duracak ve öleceksin. ALS hastasısın… Ve tıp hastalığınla ilgili henüz hiçbir şey bilmiyor.

2008 yılında karşımızdaki doktor, yeğenlerimin babasına aynen bunları söylüyordu. Hepimiz buz kesmiştik. ‘Ölsem daha iyi’ dememek işten bile değildi. Şaşkınlık, üzüntü, çaresizlik, isyan hepsi bir aradaydı. Hayat insanı çok kez ters köşeye yatırıyor. Kanserin adını bile telaffuza ürperirken, bir bakmışsın “Allah’ım keşke kanser olsaydı, hiç olmazsa tedavisi vardı” diye dua ettiriveriyor. Devam eden 3 yıl -ki bu doktorun kendisine biçtiği takvimdi- gözünü açtığı her gün vücudunda bir yeri iflas etti. 6 yaşındaki kızı elini uzatıp ‘baba parka gidelim’ dediğinde o eli hiç tutamadı. Tekerlekli sandalyeyle gidebildiği müsamerede kızını alkışlayamadı. Babasını kaybettiğinde henüz lise öğrencisi olan büyük kızı ise ‘Hayatımı bu hastalığa adayacağım. Bilim insanı olacağım. ALS’nin çaresini arayacağım’ diye yemin etti. Şu an genetik bilimi okuyor.ALS hastalığına farkındalık için yapılan Ice Bucket Challenge (Buzlu Kova), işte böyle bir hastalık için dünya çapında bir kampanyaya dönüştü. Hem hastaya, hem yakınlarına tahammül fersah bir sınavda yardım eli uzatmak için. Amerika’da çok kısa bir sürede 15,5 milyon dolar yardım parası toplandı. Türkiye’de ise henüz sadece 4 bin lira toplanabildi.

Bu bilgiyi ALS Derneği başkanı İsmail Gökçek’ten aldım. Aldım derken, telefonu açtım ve o da hemen bu bilgiyi verdi sanmayın. Çünkü kendisi de bir ALS hastası. O da konuşamıyor, yürüyemiyor, hareket edemiyor. Ama tüm ALS hastaları içinde ne büyük şans ki başını sağa sola, öne arkaya oynatabiliyor. ALS derneğini aradığımda telefona önce asistanı çıktı. Ardından sesimi İsmail Bey’e duyurabilmek için hoparlöre aldı. İsmail Bey, başını mouse gibi kullanarak, özel olarak geliştirilmiş bir bilgisayarın sanal klavyesine yazarak bana cevap verdi. Sonrasında ise bilgisayar, yazdıklarını sese çevirerek bana iletti.

ALS, bedeni zihne hapsederek çaresiz bırakan ve insan onuruna dokunan bir hastalık. Bu savaştaki tek cephe; insanlık. Cepheyi boş bırakmayıp, benim de yardımım olsun diyorsanız, yardımlarınızı ALS Derneği’ne ulaştırabilirsiniz.www.als.org.tr
Yazının en başında, doktorların söylediklerini duyunca buz kestiğimizi yazmıştım. İşte, tüm dünyada kafalardan aşağı boşaltılan buzlu su kovalarının bir tesadüf olmadığını bilmenizi isterim. Titreyelim, kendimize gelelim, tüm insanlığı ALS hakkında uyandırmak için buz kesmeye devam edelim. Buz tecrübesine gelince… Evet, epey soğuktu. Ama dökünce alışıyorsun!
Ice Bucket Challenge kampanyasını duyduğumda, kimsenin bana meydan okumasını beklemeden – ki kendine meydan okumak da yeterli- Twitter’dan destekçi aradım. İlk cevap veren ünlü siyasetçi Aytekin Kotil’in kızı, yeni siyasetçi Aylin Kotil oldu. ‘Ben de babamı ALS’den kaybettim, varım’ dedi. Üç yıl ALS ile mücadele ettiği için kampanyaya her türlü desteği vermek istedi. Hürriyet’in bahçesinde buz kovalarını başımızdan dökmek üzere sözleştik. Ben Vuslat Doğan Sabancı, Ertuğrul Özkök ve Ahmet Ümit’e meydan okudum. O ise Faruk Süren, Ayşe Arman ve Aykut Oğut’a meydan okudu.Vücudumuzda istemli hareketleri yaptıran sistemin (piramidal sistem) 2 grup sinir hücresine denir.

Beynimizin Motor merkezinde (Motor alan, Brodman 44. Alanı, girus presentralis) oluşan elektriksel uyarılar, omuriliğe kadar 1.Motor nöron (alfa motor nöron) denilen sinir hücresi tarafından iletilir. Beyin korteksinden omuriliğe kadar gelen bölümdeki sinir hücrelerine birinci motor nöron (üst motor nöron) denir.

Omurilikte ön boynuz denilen bölgede ikinci motor nöron (alt motor nöron) başlar. 1 ve 2. motor nöron arasındaki elektriksel uyarı geçişi, Sinaps adı verilen boşlukta kimyasal işlemler ile gerçekleşir.Sinaps boşluğundan 2. motor nörona iletilen elektriksel uyarı, omurilikten çıktıktan sonra omur aralığında bulunan spinal ganglion (sinir düğümü) içinden geçer. İlgili kas grubuna kadar iletilir. Bu elektriksel uyarı ile kaslarımız çalışır.Birinci ve/veya ikinci motor nöronu etkileyen hastalıklara genel olarak Motor Nöron Hastalığı (Motor Neuron Disease) denir.

Tanınmış İngiliz fizikçisi Stephen Hawking ve gitar virtüözü Jason Becker motor nöron hastalığı ile yaşamaktadırlar. Türkiye’de Sedat Balkanlı, İsmail Gökçek, Suna Kıraç, Alper Kaya (Bu blogun yazarı) Hadi Çaman, Yıldıray Çınar, ALS hastasıdır. İngiltere`de yaklaşık 50.000 kişide 1 kişiye her yıl MNH teşhisi konulmaktadadır.

YIL1912
FUTBOL

Bu haberi paylaşabilirsiniz.

0 Yorum